Weingut Anselmann – novinka v naší vinotéce

Klasický vinař z německého Falcka (Neustadt). Pfalz je vinařská oblast o rozloze nějakých 23 363 ha, jestli jsem Ralfovi dobře rozuměl, nějakých 40 km nadél, v pásu 5–10 km našíř, kopce chrání krajinu od dešťů a větrů. Moje osobní zkušenost: z kopců se díváte na obrovskou plochu jen a jen vinic, v každé z mnoha obcí na populární vinné stezce samá vinařství a hospůdky, které vás přímo vtahují dovnitř, aby vás nasáli a vysáli, jakési prazvláštní středomořské klima, rostou tu citrovníky… Asi proto tu mají i tak excelentní červená vína. S tím se poblíž např. v Mosele nesetkáte.

Ralf A. sám osobně prezentoval v srpnu svá vína ve vinném baru Vinograf v Praze. To jsem si nemohl nechat ujít, neboť jsme v naší vinotéce jeho vína tak cca před 5 – 6 lety prodávali, a to velmi úspěšně. Pak se kontakty trochu přerušili, ale pořáde jsem vína tohoto vinařství tak zpovzdálí sledoval. A tak jsme se k němu opět pokorně vrátili, co se mi nejvíce líbilo, opět v naší vinotéce můžete najít.

Malé představení. Německý vinař roku 2011. To je snad dostatečná vizitka. Rodinná firma tří bratrů Ralfa, Gerta a Rutha obhospodařuje kolem 120 ha vinic v pověstné již oblasti Falcko. Dodávají do 25 zemí. Řízené kvašení v nerezech, mají vlastní laboratoř. Každý celkem logicky očekává výtečné ryzlinky či další bílé odrůdy, pro oblast jsou dále typické především burgundy, ovšemže i gewürztraminery, ale v oblasti, kde běžně dozrávají citrony a která má téměř středomořské podnebí, jak je to možné, to nevím, se výtečně daří i typické německé modré odrůdě Dornfelder, ale zde opravdu mimořádně. A typickou třešničkou na dortu jsou Anselmannovic různě rafinované sladké TBA (trockenbeerenauslesse-výběry z bobulí) např. z toho zmíněmého „tramínu“ či odrůdy Ortega.

Co si na nás Ralf připravil tentokrát?

Müller-Thurgau 2012 Tady se nezapřel původ. Müllerku mám rád pro její květinovou ovocnost a lehkost. Ale kdybych tuto pil naslepo, nějak bych tíhnul k rieslingu, dávám ji ochutnat přátelům a obvykle mají stejný pocit. V Německu ho ještě tak před 10 lety prezentovali pod názvem Rivaner, což je kříženec Sylvaneru versus Riesling, dnes se ustálili na názvu Müller-Thurgau. Takže odtud ten ryzlinkový podtext? Pro Falcko velmi typická odrůda. Lehké, zlatité v barvě, citrusy, zelená jablka, s vysokou mineralitou, svěží kyselinou, ale současně s tendencí k náznaku staršího vína, rok 2012 bych nehádal. Jedno ze čtyř vín, která u nás můžete najít.

Riesling 2012 Classic Obvykle nejprodávanější víno vzhledem k ceně. Také proto ho dělají nějakých 100 000 lahví ročně. Zelené jablko, broskev, meruňky. Upřímně řečeno, nečekal jsem moc, ale čekal jsem víc. Příliš se tlačilo, nikoliv však na pilu…

Riesling 2011 spätlese Suché, dnes již nás Němci přestávají mást a uvádějí, že i spätlese může být trocken. Výborně, sousedé. Velmi pitelné, petrolej už z toho pěkně leze. Jediná maličká nevýhoda – poněkud dražší, ale za ten výkon si to zaslouží.

Riesling 2012 kabinett halbtrocken Víno přesně dle našich představ. Levné a krásně se pije. Krásně se pije a je levné. U nás pouhých 240 Kč. Obvykle preferuji až brutálně suchá vína, ale tento riesling má hezkou strukturu cukru i kyselin a navíc nepřehlédnutelnou mineralitu. Navíc velmi přístupné širokým vrstvám našich obyvatel, v našem wine baru momentálně nejprodávanější víno. Pijí ho dámy i pánové. Přijďte, ochutnejte, kupte. Podle pana Anselmanna: fresh, light, vyšší kyselina pro jeho kabinety typická , kořenité, na petrolej si ještě počkáme.

Sauvignon blanc 2012 Velmi suchý, minerální, ne až tak aromatický, trochu atypický, naslepo bych tápal někde kolem ryzlinku…? Ralf ho má prý nejradši, popsal ho jako černý rybíz, mango, maracuja, a že prý je citlivý na zimní větry… Začali s ním tak před 15 lety. Rozhodně velmi zajímavý, ale osobně bych šel pro sauvignon někam do typičtějších krajin…

Weissburgunder 2012 Prý se opět vrací, obecně prý burgundy jdou nahoru, protože jsou expresivní. K rybám. Na můj vkus až moc hořčin, z pětibodové stupnice bych mu dal takl max. 3+.

Grauburgunder Classic 2012 halbtrocken Opět odrůda, kde si zbytkový cukr mohou dovolit, k tomu trochu vyšší alkohol, fermentace 2–3 týdny, lahvují ho jako mladé. Není to moje parketa, ale pěkně udělané. V naší vinotéce se s ním však nesetkáte…

Gewürtztaminer 2011 kabinett halbtrocken Očekávaně do vyšších cukrů, proč ne, asi typický kabinett styl, ale z mého pohledu nepřesvědčivé. Znám však z minulosti jeho skvělé TBA, je zřejmě třeba si připlatit. I dovozce Petr Marek potvrdil, že je to pak úplně jiná liga, tak až ho bude mít…

St. Laurent 2012 V Německu prý zejména pro mladé lidí moc populární není, Anselmanni jsou v tom pionýři, ale u nás s tím prý mají velké úspěch. Je spíše líbivé, málo kyselin, polosuché se zbytkovým cukrem 5 g. V Rakousku ale i někteří u nás umějí lépe.

Dornfelder 2011 Classic Vím dobře, že ho dělají skvěle i v bariku, ale o to dráže. Odrůda pro oblast velmi typická, ve vyšší barvě (logicky, původní profesí barvířka), hezké expresivní ovoce, taniny, ostružiny. Stručně řečeno ovoce+kyselinka+tříslo. Už hezkých pár lahví jsme ho prodali. Cena velmi kulantní – 270 Kč.

Cabernet Sauvignon – Barrique 2011 Závěrečné víno večera. Trochu jsem se na pana Ralfa Anselmanna zlobil: nejsem apriori proti barikům, ale nějak intenzivně je rozhodně nevyhledávám, a odrůdově pro Falcko vidím jako typický Dornfelder (byž třeba i v bariku)…, takže mi to vlastně vůbec nemělo chutnat… Vidíte, ty předpojatosti. Avšak. Avšak. Nejlepší víno večera. Však se mu zde také mimořádně věnují, speciální polohy, dlouhá macerace od října až po listopad… atd. Také prý dělají mimořádné cuvée merlot + cabernet franc. Chtějí asi těm frantíkům ukázat… Víno, které je lepší nepopisovat, tam najdete vše, stačí trochu fantazie. Ale ten hrozný nešvar: čím je víno lepší, tím je dražší, nešlo by to občas naopak???

Další proběhlé akce naleznete zde »