VOC Modré hory

V roce 2011 bylo Ministerstvem zemědělství Občanskému sdružení Modré hory uděleno povolení přiznávat označení VOC (vína originální certifikace). Tento region je odbornou vinařskou veřejností chápán jako srdce pěstování modrých hroznů v České republice, založení VOC postaveného na modrých odrůdách tedy bylo nasnadě. Myšlenku ostatně podpořil také Prof. Vilém Kraus, CSc., který je otcem názvu „Modré hory“.Vinaři regionu pečlivě a dlouho vybírali a zvolili z těch nejtradičnějších, momentálně nejpěstovanějších a nejpříhodnějších pro svůj region tři: Frankovku, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Z těchto bude možné uvádět na trh červená vína po 18 měsíčním zrání a mladá rosé vína. O.s. momentálně sdružuje vinaře z pěti vymezených obcí. Jedná se o obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice, Vrbice. Z dalších zakládajících členů o.s. je možné jmenovat např. Vinařství Jedlička a Novák Bořetice, Vinařství Sedláček Vrbice, Vinařství Lacina Velké Pavlovice nebo Patria Kobylí. Znalejší ví, že vína od těchto a jiných výrobců o.s. se každoročně umisťují na předních místech národních i mezinárodních soutěží. Pravidelný úspěch modrohorských červených vín v Salonu vín České republiky už je také samozřejmostí. V současné době může vína VOC MODRÉ HORY produkovat pouze 20 vinařů ze 130 ha vybraných vinic. Myšlenku VOC na tomto území začal v roce 2007 kultivovat Ing. Jan Stávek, Ph.D., jeden ze zakládajících členů a současný předseda o.s. VOC MODRÉ HORY. · vína mohou být maximálně suchá a polosuchá, · cukernatost hroznů musí být minimálně 19 °NM, · ve vínech nesmí být dominantní tón barikového sudu, · vína musí být schválena na několika technologických degustacích a následně na oficiálním zatřiďování, na které dohlíží také starostové jednotlivých obcí a zástupci Ministerstva zemědělství, · červená vína mohou jít na trh nejdříve po 18měsíčním zrání. · vína zatříděna pod VOC Modré hory poznáte dle kolku na hrdlu láhve. Ten identifikuje výrobce, číslo šarže vína, počet lahví a evidenční číslo jakosti pro identifikaci. My jsme asi před měsícem dělali degustaci vín z Patria Kobylí (také člena VOC), s jasným záměrem: umíme na Moravě dobrá červená? A ten stejný důvod byl, proč jsme hned poté zvolili degustaci VOC Modré hory. Zvlášť když samotný předseda VOC Jan Stávek se uvolil vína prezentovat a osobně vybral 9 vzorků od 6 vinařů, 2 růžová a 7 červených.

1. Frankovka rose 2012, VÍNO J.STÁVEK, Němčičky 200,–

Žádná na první kontakt líbivá frešovka, podle Stávka nesmí růžové být moc technologické, aby vydrželo 2–3 roky, nejlepší je v zimě 1,5 roku po sklizni. Proto volí metodu kryomacerace, tj. v tomto případě dvou, třidenní macerace rmutu při teplotě 4–5, neuvolní se tolik barvy, uchová se aroma a extrakt, aby víno mělo z čeho žít, poté delší ležení na kvasnicích (obvykle se růžová hned stočí). Toto rose pochází z dnes již legendární tratě Růžený, která je doložena již v roce 1347, jižní svah, 40 leté vinice, kořeny 15–20 m hluboko. Válcuje všemožné výstavy, je například jako jediné v Salonu vín ČR 2013.

2. Svatovavřinecké rose 2012, Vinařství Jedlička a Novák, Bořetice 200,–

Shodli jsme se, že jde o styl štýrského schilcheru (velmi specifického rose, z odrůdy Blauer Wildbacher z rakouského Štýrska, které je typické svou vysokou kyselinou). Sklepmistr Novák (byl v naší vinotéce pře 4 lety) udělal na naše zvyklosti rose opravdu atypické – ale o to zajímavější. I tento vzorek potvrdil, že je dobré jít tak trochu (či více) proti proudu. V chuti jahody, ale černý rybíz především.

3. Modrý Portugal 2011, Syfany, Vrbice  250,–

Mladá firma, vinaři Jakubu Zborovskému je 26, víno dělají vážněji tak 4–5 let. Abych byl upřímný, slyšel jsem o nich letos poprvé. Jejich výhodou je, že vlastní 60 ha vinohradů a že s vinohradnictvím jako rodina mají téměř čtyřicetileté zkušenosti. Takže pro svá vlastní vína mají z čeho vybírat, i Jan Stávek od nich nakupuje. Červená nechávají zrát v akátových sudech o velikosti cca 400 litrů, které dávají vínu kořenitost a bylinné tóny, potom zhruba rok a půl na nechávají naležet na lahvi. Modrý Portugal je obecně považován za minoritní odrůdu, prý je i vcelku možné, že v portfoliu VOC Modré hory ho časem nahradí Rulandské modré či André… viz níže. Pro oblast je však historicky tradiční cuvée Frankovka+Modrý Portugal. Specifikem Vrbice jako obce je to, že je nejvýše položenou vinařskou obcí v regionu a zvláštností jsou ve stráni Stráže sklepy, které mají až 7 pater.

4. Modrý Portugal 2011, Vinařství Sedláček, Vrbice 230,–

Podle Stávka je Sedláček mágem na výrobu Modrého Portugalu, nejlepší u nás. Dělá ročně jen 40 tis.lahví, což je prý tak na uživení jednoho člověka, ale u Sedláčků je jich včetně dětí daleko víc… Používá dubové sudy i použité barikové, a tak barik není tak dominantní. Portugal málokdy vydrží déle než 2–3 roky, ale tento má větší potenciál. Vařená marmeláda, kořenitost…

5. Svatovavřinecké 2011, Vinařství Pavel&Radim Stávkovi, Němčičky 200,–

Bratranci Jana Stávka, Pavel a Radim, s vinařskou rodinou historií od roku 1880, sami začali v roce 1993. Dělají 90 tis. litrů přívlastkových vín a k tomu sudová. Mají i velmi krásné polohy tratí Růžený a Bočky mimo jiné. Cituji Jana Stávka: „Dělají víno naprosto normálně, žádné ušlechtilé kvasinky, odbourávání, řízené kvašení apod., jsou to normální sedláci. Ale překvapivě školí víno v nerezu. Ve vůni a chuti: lehké, ovocné, švestky, v dochuti koření, skořice, bez taninů, bez čokolády apod.

6. Modrý Portugal 2011, Syfany, Vrbice  250,–

Degustace pokročila, méně jsem již zapisoval, a tak již jen telegraficky. Vařené švestky, povidla, trochu agresivní…ještě má čas.

7. Modrý Portugal 2011, Vinařství Sedláček, Vrbice 220,–

8. Frankovka 2011, VÍNO J.STÁVEK, Němčičky 200,–

, Není sířené , zrálo 16 měsíců ve 30–40 let starých sudech na jemných kalech, , potom na lahvi.Lehčí typ frankovky. Zvítězilo v hodnocení přítomných … To je dobře, že právě frankovka…

9. Frankovka 2010, Vinařství Ludwig, Bořetice 200,–

0voce, koření, pecka+sladce hořký tanin.

Další proběhlé akce naleznete zde »