Vinařství Michal Janás - pátek 19.2. 2016

Malé rodinné vinařství, člen Svazu integrované produkce hroznů a vína, obhospodařuje cca 2 ha vinic v katastru vinařských obcí Blatnička a Boršice u Blatnice. Blatnička patří mezi jednu z nejvýše položených vinařských obcí na Jižní Moravě, nachází se v podhůří prvních výběžků Bílých Karpat pod kopcem Jasenová v nadmořské výšce 410 m. Réva dozrává v těžkých jílovitých půdách (tzv. karpatský jíl), proto vína z Blatníčky dosahují vysokých extraktivních a buketních látek. Vína nám představil osobně vinař pan Michal Janás se svými přáteli a manželkou, se kterými si vyrazili do Tábora za rekreací. Aspoň jsme mohli déle posedět a vše pečlivě probrat, včetně rakouských vín, která zase ochutnali z naší produkce. Hodně jsme i probírali současnou vinařskou „politiku“, kterou jsme shrnuli v lapidární „velcí proti malým“…, myslí se tím samozřejmě mocenské pozice, nikoliv kvalita…

Z produkce vinařství jsem si posléze vybral celkem 6 zajímavých vín, překvapivě ta z ročníku 2014. Problém nebyl ve vínech, ale stále více preferuji vína suchá, max. polosuchá, a z těch starších ročníků (2012, 2013) zbyla ve vinařství vína již jen polosladká. Ochutnali jsme i mladá, z tanku natažená, vína z ročníku 2015. Těžko hodnotit, přeci jen vinař sám nejlépe ví po všech těch zkušenostech s různými ročníky, jak se víno bude vyvíjet. Zatím se spíše jevila jako ročník s velmi vysokými zbytkovými cukry. Uvidíme…

Chardonnay 2014, kabinetní

Nominováno do Salonu vín ČR 2016

Vyrobeno z hroznů viniční trati Molvy vinařské obce Boršice u Blatnice. Hrozny při sklizni dne 6. 10. 2014 dosáhly cukernatosti 19,6 °NM, při výnosu na keři 1,5 kg, obsah alkoholu 10,3% , celkový obsah kyselin 8,4 g/l , zbytkový cukr 10,1 g/l , bezcukerný extrakt 24,3 g/l.

Chardonnay 2014, pozdní sběr

Stříbrná medaile v Národní soutěži vín Slovácké podoblasti, Salon vín v Modré u Velehradu, Nominováno do Salonu vín ČR 2016

Vyrobeno z hroznů viniční trati Molvy vinařské obce Boršice u Blatnice. Hrozny při sklizni dne 11. 10. 2014 dosáhly cukernatosti 21,6 °NM, při výnosu na keři 1,5 kg, obsah alkoholu 11,4% , celkový obsah kyselin 8,8 g/l , zbytkový cukr 7,6 g/l , bezcukerný extrakt 23,4 g/l.

Sylvánské zelené 2014, kabinetní

Nominováno do Salonu vín ČR 2016

Vyrobeno z hroznů viniční trati Závaliska vinařské obce Blatnička. Hrozny při sklizni dne 13. 10. 2014 dosáhly cukernatosti 19,4 °NM, při výnosu na keři 1,2 kg, obsah alkoholu 10,4 % celkový obsah kyselin 8,6 g/l , zbytkový cukr 7,4 g/l , bezcukerný extrakt 23,1 g/l.

Rulandské šedé 2014, pozdní sběr

Nominováno do Salonu vín ČR 2016

Vyrobeno z hroznů viniční trati Novosady vinařské obce Blatnička. Hrozny při sklizni dne 18. 10. 2014 dosáhly cukernatosti 22,4 °NM, obsah alkoholu 12 %, celkový obsah kyselin 7,7 g/l , zbytkový cukr 9,4 g/l , bezcukerný extrakt 24,5 g/l.

Pálava 2014, kabinetní

Vyrobeno z hroznů viniční trati Závaliska vinařské obce Blatnička. Hrozny při sklizni dne 20.10. 2014 dosáhly cukernatosti 23,2 °NM, při výnosu na keři 0,9 kg, obsah alkoholu 12,6 % , celkový obsah kyselin 7,4 g/l , zbytkový cukr 2,9 g/l , bezcukerný extrakt 26 g/l.

Rulandské modré 2014, moravské zemské víno

Vyrobeno z hroznů viniční trati Novosady vinařské obce Blatnička. Hrozny při sklizni dne 20. 10. 2014 dosáhly cukernatosti 23,2 °NM, při výnosu na keři 1,6 kg, obsah alkoholu 12% , celkový obsah kyselin 5,9 g/l , zbytkový cukr 0,8 g/l , bezcukerný extrakt 29,4 g/l.

Další proběhlé akce naleznete zde »