Vinařství Krásná hora

Vinařství Krásná hora, Starý Poddvorov, Slovácká podoblast

Můj osobně největší objev letošního ročníku Táborského festivalu vína. Velmi tradiční přístup je řadí někam na cestu k autentistům, ale nejsou jimi. Jsou prostě svoji, velmi původní. 5 ha vinic v bio režimu, což ještě nemusí nic znamenat. Rodinná firma – což ještě nemusí mít žádnou přidanou hodnotu. Ale na keři max. 1 kg hroznů? Zaměření zejména na burgundské resp. francouzské odrůdy – – Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir,Sauvignon Blanc, Merlot. Vše z jedné trati – Krásná hora. Všechna červená vína a čím dál větší podíl bílých vín zraje v dubových sudech a často i na jemných kvasničných kalech. To zní nadějně. Vinařství představil Ondřej Dubas.

Vinaři jsou původem z Ratíškovic, kde však nebyly k mání vhodné pozemky, proto zakotvili v blízkém Starém Poddvorově, kde mají v současné době svých 5 ha právě na poloze Krásná hora. Dalších cca 7 ha dokupují odjinud, víceméně však mají dané vinice v pronájmu, takže je obhospodařují dle svých představ. Cílově by chtěli mít tak těch 12–15 ha.

V rodinném vinařství, u jehož zrodu (profesionálně od roku 2005) stál Marek Vybíral, se Ondřej Dubas stará o výrobu i obchod. Není v tom sám, vinohrady obhospodařuje Mikuláš Šťastný, o degustace a design pečuje Blanka Turečková. Pokud k nim zajedete, zjistíte, že právě design není až na posledním místě. Uprostřed tradiční vesnice vznikla velmi moderní a funkční budova, která však neruší, naopak svým stylem dává obci šmrnc. Také adjustáž lahví je elegantní, jednoduchá a zejména nezaměnitelná.

Ondřej se trochu ohradil, když jsem ho nazval „poloautentistou“, říkal, že oni jdou na jistotu a nějaké té síry se neodříkají. Dokonce tvrdil, že nějaké spontánní kvašení je v podstatě nesmysl, neboť na přivezených hroznech žádné živé kvasinky nejsou, že když už, tak se rozkvasí ty kvasinky, které jsou přítomny ve sklepě. Ale že oni to chtějí mít pod kontrolou. Nicméně na vinicích pracují v biorežimu, částečně používají i biodynamické postupy. Ve vinohradu místo umělých hnojiv používají 20–25 různých bylin, naváží sem matoliny, aplikují fenykl, mořské řasy, pomeranč, prášek na pečivo, vodní sklo proti hnilobě…

Nejen že se zaměřují především na burgundské odrůdy ale stále více používají barikové sudy (nyní jich mají 81), některé i použité, některé i o objemu 500 l. Víno obvykle zraje a leží v sudu na kvasnicích několik měsíců (zhruba kolem 8).

Nastartovali jsme příjemným Zweigeltrebe 2014 rose, myslím, že je tak správný čas ho dopít.

Po něm následoval Ryzlink rýnský 2014 z 30 let starého vinohradu, který má malý výnos, což je samozřejmě na druhé straně jeho velká přednost. Víno trochu komplikovanější pro konzumenty, kteří jsou zvyklí na vyšší cukry a primární ovocnost. Nedávno mi ho jedna společnost odmítla, a tak jsem ho s chutí dopil sám…

Tramín 2014 je typický „netramín“, marně byste pátrali po nějakém liči, růžích apod. A zejména je suchý. Jeho styl určilo i podloží, pod 30 centimetrovou černozemí jsou spraše.

Pinot Gris 2014 70 % ho leželo v bariku a poté společně 8 měsíců na kvasnicích. Netřeba zdůrazňovat, že v podání vinařství Krásná hora jde opět o víno suché.

Sauvignon Blanc 2014 pochází z klonu od Loiry, leželo ho v sudu 45%. Z 95% se prosazuje v gastronomii. Většina vín je pod šroubem, zde však byl použit korek.

Všechno jak již naznačeno suchá, velmi osobitě zpracovaná vína, na naše poměry trochu atypická. S velkým důrazem na to, aby víno nebylo nějak násilně upravováno, ohýbáno, znásilněno…

No a teď přicházíme k tomu nejzajímavějšímu z vinařství. Po vysokém standardu se dostáváme na vrchol. Jsou to pro mne jednoznačně jejich velmi vydařená cuvéé a červená.

Cuvée Chardonnay a Pinot Blanc 2014 je v poměru 70:30.

Cuvée Victoria 2013 (malá Viktorie Vybíralová prý představuje ve vinařství budoucnost) je skupážováno ze 45% Chardonnay, 30% Pinot Blanc a 15% Pinot Gris. Každé kvasilo zvlášť v sudu, 12 měsíců na kvasinkách a potom společně 6 měsíců v tanku. Perspektiva 3–5 let. Je mírně dražší (270 Kč), ale vzhledem ke své kvalitě a použitým postupům vlastně levné. Jedno z nejlepších vín, se kterými jsem se v poslední době na Moravě potkal.

Cuvée Bernety Claratum 2013 Cabernet Sauvignon a Merlot, padesát na padesát. 4 týdny na slupkách, 12 měsíců na dřevě. Slabší v barvě – neboť není filtrované a také dané ročníkem, hodně pršelo. Víno, které na degustaci mělo největší ohlas, hned se prodalo. Můj favorit. Hned jsem pár kartonů objednal. Je vidět, že tento styl vín získává stále větší odezvu – i u lidí, kteří se jako experti necítí… A to claratum v názvu?: vinaři chtěli naznačit jistý vztah k Bordeaux a jejich „klaretům“.

Pinot Noir 2014 Ročník, který nebyl k červeným zrovna milosrdný, proto spíše lehký a ovocný. I přesto velmi zajímavá věc: 4 týdny v otevřených kádích, potom 8 měsíců v sudech. Z roku 2015 prý bude úžasně skvělý…

Merlot 2013 Skvělé, skvělé. Trochu to kazí vyšší cena, ale co naděláte, mají toho jen 2 sudy. Nakoupit, dokud je.

Citace na závěr. Michal Šetka napsal: Moderní vinařství, ve kterém je jasná filosofie vidět na každém kroku, má nakročeno mezi absolutní špičku v ČR.

To je třeba si zapamatovat.

Další proběhlé akce naleznete zde »