- Degustace
- O vinotéce
- Sklep & jeho historie
- Kadrnka
- Kadrnka
- Stalo se
- #####**Italská vína, čtvrtek 7.10.
- ##### BUDE LEDEN, S CECHEM PRASE SEŽEREM##### BUDE LEDEN, S CECHEM PRASE SEŽEREM
- #####Král vín 2011, středa 19. října
- #####MIKROSVÍN 19. ledna 2017
- #####MIKROSVÍN volná degustace 13. – 21. 10. 2016
- #####Spanilá husitská jízda do Třeboně
- #####ZD Němčičky – Němčičky, podoblast Velkopavlovická - VYPRODÁNO **30.3.2017 19.15**
- **Marta Ljubková: Zcela osobní výběr ze současné české prózy**,
- **Vinařství Šabata se svou novou kolekcí** čtvrtek 24.6.
- **VOC Znojmo – Vína originální certifikace – první apelační systém v České republice, čtvrtek 23.9.
- 1. ochutnávka vín Cechu táborských obchodníků s vínem v sobotu 21. října
- 1. Táborský Festival Vína
- Aleš Vrzák aneb Co se děje v Českém rozhlase
- ay
- B + B ve vinotéce
- Baláž
- Bílá vína z rakouského Kamptalu
- Degustace vín slováckých vinařů
- Destiláty lihovaru Lžín s J. Feikem čtvrtek 1. prosince
- Jan Cempírek v naší vinotéce
- Jácham Topol 17.12. 2010
- Karel Deniš a Karel May
- Král vín
- Král vín - 15 nejúspěšnějších vín letošního ročníku představil Branko Černý
- Král vín 2016
- Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem
- Master of Wine Liam Steevenson porovnával novozélandská a česká vína
- Městský ples v Sezimově Ústí
- Nová kniha Karla Deniše Tenkrát na Západě
- Oranžová vína
- Pastýř kvasinek v Táboře
- Pavel Veselský z Nového Poddvorova volná degustace 24. – 27. 10. 2016
- Portská a čokoláda. V muzeu čokolády a marcipánu 21. 1. 2016
- Průvodce nejlepšími víny ČR - 7.3. 2017
- Putování za kounickou frankovkou 26.5. 2018
- Rakouská červená vína z oblasti Burgenlandu 16.12. 2010
- Rakouské a moravské veltlíny a ryzlinky
- Rodinné vinařství Jedlička & Novák jsme přechutnali ve čtvrtek 10. února
- Skvělé vlašáky z mikulovského Vinařství VOLAŘÍK
- Sommelierský duel Ladislav Makovec vs. Jan Čulík 9.3.2017
- Sommelierský duel Ladislav Makovec vs. Jan Čulík úterý 23.5. 2017
- Svatomartinská 2015
- Svatomartinská 2017
- Svatomartinská a Beaujolais 2016
- Tatarské bifteky & vína
- tichý
- To nejlepší z roudnického koštu
- To nejlepší z táborského festivalu vína 2017
- TOP 12 Pálav 31.3. 2016
- Tři týdny jsme ochutnávali česká vína
- Vinaři Vajbar a Binder z Rakvic nadchli
- Vinař roku 2017 14.3. 2017
- Vinařství Gala – Bavory 9.4. 2017
- Vinařství Jakub Šamšula, Čejkovice, 21. a 22. 2.
- Vinařství Kadrnka
- Vinařství Kraus – Mělník, podoblast Mělnická 6.3.2017 19.15
- Vinařství Krásná hora,
- Vinařství Maňák – Žádovice, podoblast Slovácká , 23.3.2017 19.15
- Vinařství Michal Janás - pátek 19.2. 2016
- Vinařství Plešingr 1.3. 2018
- Vinařství TANZBEEG 7.4. 2016
- Vinné sklepy Kutná Hora 22. – 26. 8. volná degustace
- VOC Modré hory
- váskový chléb & vína , **23.3.2017 19.15**
- Weingut Anselmann – novinka v naší vinotéce
- Červená PATRIA KOBYlÍ
- Česká vína 2017 čtvrtek 15.6.
- Šilinkovi v naší vinotéce
- Španělsko krajem vína - 29.3.
- Španělská vína
- Španělská vína s Dominikem Sokolem
- Napsali o nás
- Sudová vína
- průvodce
- Eventy & catering
- Fotogalerie
- Kontakt
Vinařství Kadrnka
Víno z Březí – Rodinné vinařství Kadrnka
Degustace vinařství Kadrnka se u nás ve vinotéce konala v rámci VII. ročníku Táborského festivalu vína. Za oněch předchozích 6 let jsme už mnoho skvělých vinařů představili, včetně vinařství Volařík, které u nás před třemi lety prezentoval právě Jindřich Kadrnka s Filipem Mlýnkem, kteří jsou pilíři tohoto vinařství, patrně nejlepší vinohradník a enolog současnosti. Původně měl představit svá vlastní vína i Filip Mlýnek, neboť i on má kromě hlavní činnosti u Volaříků malé butikové vinařství hned vedle v Dolních Dunajovicích. Ale už žádná vína neměl… Jindřich Kadrna nám představil 5 svých výtečných vín, hned bylo jasné, že druhé místo v letošním Králi vín (hned za vinařstvím Volařík!!!) nezískal náhodou.
Jindřich Kadrnka spolu s rodinou je již čtvrtá generace, která zde ve vinařství pokračuje. V roce 2001 nastoupil do Mikrosvínu Mikulov, kde se mu vzorem stala vinařská legenda ing. Zdeněk Peřina. Potom nějaký čas pracoval v Rakousku, rakouský suchý a minerální styl je v jeho vínech jistě znát. Dva a půl roku sbíral další zkušenosti ve vinařství Galant Mikulov. Des je u Volaříků i u sebe doma v Březí.
Bylo zřejmé, že nejlépe se cítí ve vinicích. Pár technických dat: integrovaná produkce, spon 2,2×0,8, cca 5000 keřů na hektar, průměrný výnos 2 kg z keře (v roce 2014 však podstatně nižší). Postřiků co nejméně, ale “když je třeba, nenecháme přeci celou úrodu zničit”…Ruční sběr, některé hrozny macerují i celé, nakvášení čistou kulturou kvasinek. Bílá a růžová v nerezových tancích, některá jsou delší dobu míchána na kvasničních kalech. Jsme na Mikulovsku, a tak převažují bílé odrůdy, samozřejmě Ryzlink vlašský v čele, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Chardonnay.
Vinařství má dvě skvělé polohy:
Ořechová hora je jižní expozice, nadmořská výška kolem 260 m.n.m. Půda jílovitá, místy sprašovitá s vápencovým podložím a obsahem pro révu dostupného vápníku kolem 10 %. Obzvláště Ryzlink vlašský poskytuje výjimečná vína, která se ve vyšší zralosti hroznů vyznačují: ve vůni vlašský ořech v různých zralostech, suché listí ořešáku, rozinky, minerálnost a ovocitost. V chuti pak mohutností, medovostí, ovocitostí, slaností. Tyto vlastnosti a jim podobné můžeme najít i v jiných vínech. Vynikající poloha na burgundské odrůdy, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Pálavu.
Liščí vrch je na mírném svahu s jižní expozicí se sklonem 12 %. Půda je velmi rozmanitá od černozemě až po jíly s vyšším obsahem vápníku, taktéž kolem 10%, nadmořská výška je kolem 220 m.n.m. Obzvláště se tu daří Ryzlinku vlašskému, Ryzlinku rýnskému, Rulanskému bílému, nebo Veltlínskému zelenému. Vína se pak vyznačují ve vůni kořenitostí, mandlovostí, ovocitostí a minerálností. V chuti pak hutností, specifickou těžkostí a kořenitou mandlovostí až se slanou dochutí.
Co nám Jindřich Kadrnka představil?
Ryzlink vlašský 2014 kabinet, Březí, Ořechová hora
Ve vůni se mísí tóny jablek, zelených ořechů a směsi koření. V chuti zaujme výraznou kořenitostí a krémovitostí s podtóny ořechů. Plné, minerální víno s kořenitou a mandlovou dochutí. Ztráta hroznů 40%, 60% botritidy, víno bylo po dokvašení mícháno 5 měsíců na jemných kalech. Cukernatost hroznů při sběru 19,8 °ČNM, extrakt 24,5 g/l, 0,9 g/l zbytkový cukr, 7,0 g/l kyselin, alk. 11,5 % obj.
Ryzlink vlašský 2013 pozdní sběr, Březí, Liščí hora
Ve vůni krásně ovocný, minerální, jemně bylinkový s medovostí. V chuti je ovocný až rozinkovo- medový, s výrazně slanou dochutí. Hrozny byly z 80 % napadeny botrytis cinerea a víno bylo mícháno 3 měsíce na jemných kalech. Cukernatost hroznů při sběru 23,6 °ČNM, 5,1 g/l zbytkový cukr, 8,3 g/l kyselin, alk. 12,5 % obj.
Chardonnay 2014 pozdní sběr, Březí, Liščí vrch
70% botritida, E 31,5 ČNM 23,8 aspoň 6 měsíců na lahvi, ananas, med C 6,5 K 9,0 Ve vůni převládají, díky vyššímu napadení botrytis cinerea (70 %), medové tóny, přezrálý ananas, banány a mango. Chuť je velmi dlouhá, bohatě ovocná, výrazně hustá a minerální. Cukernatost hroznů při sběru 23,8 °ČNM,extrakt 31,5 g/l, 6,9 g/l zbytkový cukr, 9,0 g/l kyselin, alk. 13,0 % obj.
Cuvée Marcela 2014 pozdní sběr, Březí, Ořechová hora
Ve vůni i v chuti je výrazně medové a chlebnaté po Chardonnay a Rulandském bílém, které byly z 80 % napadeny botrytis cinerea. Dále má pak svěží, šťavnatý a ovocný nádech po Ryzlinku vlašském a celé to uzavře mohutný dojem z Pálavy, která byla ve výběru z bobulí. 6,9 g/l zbytkový cukr, 8,8 g/l kyselin, alk. 13 % obj. Můj největší favorit. Krásná kupáž.
Ryzlink rýnský 2014 výběr z hroznů, Březí, Liščí vrch, polosuché
Ve vůni zavoní kvetoucí lípa a akát, pak dominují přezrálé broskve a meruňky s medovým závěrem. Chuť je velmi plná, dlouhá a šťavnatá s výrazně meruňkovou dochutí. Cukernatost hroznů při sběru 24,4 °ČNM, 12,7 g/l zbytkový cukr, 8,8 g/l kyselin, alk. 13,0 % obj.
Dvě perličky na závěr: Filip Mlýnek naši vinotéku přejmenoval v degustačním listě na Kocůra
a na dotaz z pléna: Kolik to má kyselin?
odpověděl po mlýnkovsku: Je to suché jak sviňa.
Vína se líbila, speak obou pánů se líbil, objednávky jen pršely, vína si u nás můžete koupit.
L. Makovec