Vinařství Jakub Šamšula, Čejkovice, 21. a 22. 2.

V i n a ř s t v í J A K U B Š A M Š U L A Č e j k o v i c e

Pro velký zájem, první degustace byla obsazena během 20 minut, se konaly degustace dvě.

Produkce 50 000 lahví.

Moravský Sekt Šamšula methode classique – brut

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Díl u Včelína

alk.: 12,5 % obj. zbytkový cukr: 5,1 g/l obsah kyselin: 8,5 g/l

„Sekty děláme od roku 2008, asi 1500 lahví pomocí asambláže Chardonnay a Pinotu Noir (50:50), 1,5 roku na kalech. Dříve jsme zkoušeli jiné odrůdy (VZ, RV), ale to se neosvědčilo. Tento je z ročníku 2015, což byl hodně teplý rok. Sušené, kandované ovoce, citrusy, zralé jablko.“

Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběr – suché

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Díl u Včelína

alk.: 12,5 % obj. zbytkový cukr: 4,5 g/l obsah kyselin: 6,6 g/l

„V tomto roce bylo 30. dubna ještě –3 C, ale v létě už hrozny byly upečené, proto i méně kyselin, rýžák by měl mít víc. Minerální, slanost, bílé kvetoucí keře až jasmín, citrusy, svěží.“

Chardonnay 2017 pozdní sběr – suché

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Díl u Včelína

alk.: 12,5 % obj. zbytkový cukr: 6,1 g/l obsah kyselin: 6,2 g/l

„Velké dubové 2000 l sudy z 50%, druhá polovina v nerezu, mícháno na kalech, vyšší teplota při kvašení. Zralé žluté ovoce, kompotovaná hruška, jablečná křížala.“

Sauvignon 2016 pozdní sběr – suché

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Díl u Včelína

alk.: 12,5 % obj. zbytkový cukr: 5,2 g/l obsah kyselin: 6,7 g/l „Dobrý rok na sauvignony. Sbírá se dříve, aby tam byl spíše zelený projev a aby zbytkový cukr byl tak kolem 5 g, když je v srpnu teplo, tak v září je příliš cukru, protože hrozny rychle dozrávají. Hodně záleží na teplotě kvašení. Herbální, bylinkové, černý rybíz, bílá paprika, máta, kořenité, bez kopřivového projevu.“

Rulandské šedé 2016 GRAND PINOT pozdní sběr – suché

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Díl u Včelína

alk.: 13,5 % obj. zbytkový cukr: 3,6 g/l obsah kyselin: 5,4 g/l „GRAND znamená, že je dělán na bariku, konkrétně v kombinaci bariku s nerezem, aby dřeva nebylo příliš, aby tam nebyla jen vanilka, která by překryla odrůdovou. Proběhla tu malolaktická fermentace, což se používá u červených, méně u bílých, je takl možné méně sířit. Mazlavě krémovité, více alkoholu, jinak by víno nemohlo být v sudu, přezrálé hrozny. Touto cestou se chceme ubírat s tím, že zbytkového cukru bude tak kolem 1 g.“

Hibernal 2017 pozdní sběr – polosuché

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Odměry alk.: 13,5 % obj. zbytkový cukr: 10,8 g/l obsah kyselin: 6,4 g/l „3 tanky jsou udělány dosucha, 1 na 40 g cukru, to se smíchá. Ideální náborové víno pro mladé… Bez, černý rybíz, fialové bombari, broskvový kompot zelenost, travnatost – je podobný sauvignonu, vždy mladistvý, osvěžující, divoká kyselina.“

Pálava 2017 výběr z hroznů – polosladké

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Díl u Včelína

alk.: 12,5 % obj. zbytkový cukr: 25 g/l obsah kyselin: 5,2 g/l

„Děláme jí nejvíce a nejvíce se prodává. Za pár let lidi budou pít suchá vína, pak i naše Pálava bude suchá… Čejkovice jsou tramínové, i tady tramín dává květnatost, parfémový projev: šeřík, liči, pomerančové želé, glukóza…

Cabernet Sauvignon 2017 pozdní sběr – suché

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Helezný Díl

alk.: 13 % obj. zbytkový cukr: 0,2 g/l obsah kyselin: 5 g/l

„Koupené hrozny. Červených vín se ve vinařství vyrobí cca 10%, prodávají se pomalu. Používají se sudy použité po rulandském modrém. Nyní nalahvována část, která zrála v nerezu, v létě se budou lahvovat vína nazrálá v sudu. Tendence dělat CS vždy ovocný. Macerováno jen 14 dní. 30–35 C při kvašení. Ostružiny, borůvky,třešeň, višeň. „Marmeládový“ styl, teplá cesta jako uvařená chilská vína… Mladé víno, které se časem posune dál…“

Rulandské modré 2016 GRAND PINOT výběr z hroznů – suché

oblast Morava; podoblast Velkopavlovická; obec Čejkovice; trať Díl u Včelína

alk.: 13,5 % obj. zbytkový cukr: 0,6 g/l obsah kyselin: 4,7 g/l

„1 rok leželo v sudu. Vyrobeno jen 9 barikových sudů, každý rok 3 nové. Cílem je, aby nepřevládlo dřevo, aby se spíše zvýraznila ovocnost. Kakao, čokoláda, zralé trnky, švestková připálená povidla, jeřabiny. Měkké tříslo, které jemně podloží chuť, v dochuti nasládlý projev.“

Další proběhlé akce naleznete zde »