To nejlepší z roudnického koštu

čtvrtek 23.6. 2016 od 19.15  – vstupné 200 Kč

Nedavno se v Roudnici nad Labem konal již druhý ročník Roudnického koštu, největší – a dle mého názoru nejlepší – přehlídky čistě a pouze českých vinařů. Pořadatel a majitel roudnické vinotéky pan Jaroslav Šíla má podchyceno cca kolem 80 českých vinařů, tentokráte se jich sešlo něco přes 25. I tak to byla perná práce, a to jistě více než pro 1000 návštěvníků. Kouzlo této akce, aspoň pro mne, spočívá v tom, že se tu sejdou nejen ta velká a větší vinařství, těch je v Čechách relativně málo, ale zejména v jistém slova smyslu „exotičtí“ vinaři – malovinaři nejen z tradičních vinařských obcí (Mělník, Roudnice, Litoměřice, Žernoseky), ale i z míst, kde bychom je až tak nečekali. A právě tito vinaři mě zajímali především. Přechutnal jsem jejich vína, co se mi líbilo, koupil – a tak jsem pro tuto degustaci vybral dvanáctku těch nejzajímavějších vín. Některá jsou tzv. mainstreamová, ale nechybí ani tradiční až punková, vyberte si dle ctěné libosti.

Čeští vinaři jsou čím dál tím zajímavější, snad i proto, že se často drží velmi tradičních postupů, neboť v tak malém množství vyrobeného vína nemá ani cenu do nějakých složitých technologií investovat. Ale i odrůdová skladba a styl vín se od Moravy dost podstatně liší. Jiné klima, jiné podloží…

Předskokan:

Hibernal 2015

Vinařství J&F (Jiří Firla), V Koutech u Chlumu U Třeboně

MUDr. Jiří Firla má tento „krausovský“ Hibernal vysázen cca na půl hektaru, vyrobí ho asi 1500 lahví. Mladé frešové víno nezapře svůj mladý věk, v současné době převládají primární tóny s chutí bezinek a sauvignonu. V naší vinotéce velmi populární. Cena 280 Kč.

1 Ryzlink rýnský jakostní víno šumivé Brut

Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem

Sekt vyrobený tradiční metodou kvašení na lahvi se velmi líbil, svěží ryzlinkový tón se 4 g cukru. Chutnal by více, kdyby stál méně (490 Kč), ale ta cena je i tak odpovídající. Milé překvapení.

2Merzling 2013

Litoboř, Pod Hromobitkou, Vinařství Litoboř – Jiří Pelikán

Každý byl zvědav, co se skrývá pod tímto tajuplným názvem. Pan Pelikán, to ani sám přesně nevěděl, prý mu to doporučil (společně s modrou Kofrankou) kdysi profesor Kraus. Merzling je interspecifická moštová odrůda, kříženec odrůd Seyval a Freiburg 379–52 (Ryzlink rýnský x Rulandské šedé). Odrůda byla vyšlechtěna v Německu. V chuti neutrální, s mírnou hořčinkou typickou pro ročník, suché. Rozhodně nezapadlo. Prý je v tomto kraji na 20 malých vinařů, kteří mají přes 100 hlav, sám pan Pelikán jich má kolem 1100. Víte, kde se nachází Litoboř? Ve východočeském kraji mezi Trutnovem a Náchodem…

3 Pinot Gris 2013 kabinet

Malé Žernoseky, Na Dobraji, Vinařství sv. Tomáše – Zdeněk Vybíral, Malé Žernoseky

Typická šedá burgunda od jejího mistra Zdeňka Vybírala. Ale prý se už máme spíš těšit na nové ročníky. Tohoto vína má již jen pár lahví.

4 Roučí šedé ČZM 2014

Březno u Chomutova, Zámecká, Vičické vinařství Mikulášek Březno u Chomutova

Autentické „oranžové víno“ bylo zkušenými návštěvníky po zásluze oceněno. Spontánní kvašení, 12 měsíců ve starém bariku, 5 měsíců na sedimentech. Mladí vinaři, bratři Jakub a Robert pracují dvěma styly, některá vína dělají tzv. tradičně, jiná konvenčními technologiemi a s vyšším zbytkovým cukrem. Pro mne největší objev roudnického koštu. Jistě jejich vína budou mít stálé místo v naší vinotéce.

5 Tramín červený ČZM 2015

Jeviněves, Jevíněvské vinařství

Jejich víno jsem zařadil především, abych představil pár fotografií jejich nádherné vinice v Jeviněvsi. Jsou to současně i recesisti, kteří umějí své vinařstvi svými nekonvenčními akcemi zviditelnit.

6 ENOTRION cuvée 2014

Vinařství Kraus, Mělník

Již legendární burgundské cuvée jako vždy spolehlivě zabodovalo svým odrůdovým charakterem, svěží kyselinou tak pro ročník typickou. Vedle ryzlinku z Klamovky a jejich Pinot Noiru pro mne dlouhodobě jejich nejlepší vína.

7 Pinot Noir rosé 2015 ČZM

Březno u Chomutova, Vinařství Němeček Březno u Chomutova

Jak říká sám vinař „vyrobeno selským rozumem“. Styl rosé s vyšším alkoholem (13.3),svěží kyselinkou a červeným ovocem. I další vína od těchto vinařů (otec a syn) byla velmi zdařilá. Je třeba se k nim ještě podrobněji vrátit,

8 Pinot Noir 2015 VZH

Slaný, Ovčáry, Jan Podrábský Roudnice n.L.

Pan Podrábský jedna z ikon českých vinařů si po 45 letech práce v roudnickém Lobkowiczkém zámeckém vinařství vykutal pod rodinným domkem špičkově vybavené vinařství. Hrozny nakupuje v Jeviněvsi (kde se o vinice stará jeho manželka) a v Ovčárech u Slaného. S touto odrůdou má velké zkušenosti, jeho ještě mladý pinot má hodně před sebou, zatím dominuje primární ovocný tón podtržený vyšším alkoholem (14). Je třeba koupit větší množství a nechat víno pár let naležet.

9 Wine Punk, Pinot Noir 2015

Vinné sklepy Kutná Hora

Další česká vinařská legenda Stanislav Rudolfský vyrobil další ze svých skvostů tím, že do výroby vína zasahoval zcela minimálně (spontánní kvašení, víno nefiltrováno) a tím že využívá svých bohatých biodynamických zkušeností. Asi největší sukces večera, někteří se s tímto vínem nechtěli rozloučit… Ještě že to máme do Kutné Hory tak blízko…

10 Cuvée ZW+RM 2014 ČZV

Březno u Chomutova, Zámecká, Vičické vinařství Mikulášek

Vůbec se během večera začalo vyjevovat, že ta druhá „červená“ polovina krásně graduje. K tomu přispěl i tento autentický „majstrštyk“ mladých vinařů od Nechranické přehrady blízko mého rodného Žatce. Opět nefiltrováno, ještě trochu drsně tříslovitější víno s vyšší aciditou má ještě krásné zítřky před sebou. Ale již teď pitelné, okouzlující.

11 subCOLLE Suprem cuvée 2014 (PN+Dorfnfelder)

Vinařství Pod Chlumem, Louny

Vinař Lubomír Bilík dělá cca 20–30 000 lahví ročně. Někdy se snad dopátrám, co znamená ten krkolomný název, ale obsah je podstatný, a ten jen potvrdil, že modrým odrůdám se v Čechách prostě daří. Navíc mě na koštu ještě o něco více zaujal jeho Pinot Noir také 2014.

12 Zweigeltrebe 2009 PS

České vinařství Chrámce

Víno, které je zařazeno do Salonu 2016, potvrdilo, že tam opravdu patří. S tímto vínem si v Chrámcích pohráli, toto zweigeltrebe zrálo pět let v dubovém sudu a v únoru 2015 bylo lahvováno. Obsahuje 11,5 % alkoholu, 0,1 g/l zbytkového cukru a 4,6 g/l kyselin. Víno je vyzrálé, vyleželé na sudu, má jemnou lehce tříselnatou chuť a voní po zralých granátových jablkách. Důstojná tečka naší degustace.

Další proběhlé akce naleznete zde »