Tatarské bifteky & vína

Degustační 5 chodové menu zaměřené na netradičně pojaté „tataráky“, které doprovodila skvělá vína vinařství MIKROSVÍN Mikulov

Degustační 5 chodové menu připravil šéfkuchař restaurace Illusion hotelu Palcát Richard Melecski.

Představit vína z Mikrosu připadlo na mne.

Na začátek jsme rozlévali vítací Ryzlink rýnský 2015 jakostní Standart Line, suché, jakostka, která dostala bronzovou medaili na loňském Decanteru v Londýně. Příjemné překvapení hned v počátku. A vy tu budete mít ještě lepší vína? To si pište!

Tartar z marinovaného lososa se slaným lívancem a okurkovým želé doprovodilo Rulandské bílé Purmice 2015 pozdní sběr Traditional Line, suché Musím neskromně říci, že obojí si skvěle sedlo, dokonce bych řekl, že to byla rulanda s dochutí okurky…

Hovězí tatarák z mladého býčka s hrubozrnnou hořčicí a Cabernet Moravia ROSÉ 2015 pozdní sběr Flower Line, suché To byl trochu odvážný tah, s napětím jsem očekával, co jen se bude dít. Ale tohle suché, nikterak přebušené rose si zkušeně s mladým býčkem pohrálo, a výsledkem byla vzájemná souhra i respekt.

Krémová polévka z pečené dýně možná chtěla něco o více aromatičtějšího, nějaký tramín či rulandu šedou, nicméně ani mnou vybraný Sauvignon 2015 pozdní sběr Flower Line, polosuché nebyl zatracen. Záchytné lano mi hodila jedna z návštěvnic: „byl to hezký kontrast“.

Aby řeč nestála a kuchaři měli dost času na hlavní chod, přečkali jsme na skvostném suchém Veltlínském zeleném Liščí vrch 2015 výběr z hroznů Traditional Line.

Vepřová panenka Wellington s celerovým pyré a bramborovým fondánem s tymiánovým demi glace měla po boku Ryzlink vlašský Liščí vrch 2015 pozdní sběr Traditional Line, suché, jedno z nejlepších vín, která jsou z vinařství v současnosti k dispozici.

Ovocný tartar s omáčkou sabayone si vynutil Pálavu 2015 výběr z hroznů Flower Line, polosladké. Jak ohodnotil jeden z návštěvníku: nikdy bych nevěřil, jak kysele v takové kombinaci polosladké víno může vyznít.

Co závěrem. Kuchaři pod vedením zkušeného kuchaře Richarda Melecskiho předvedl, že umí, servis v podání mladého personálu byl precizní. No a vína neměla chybu. Většinu z nich najdete v naší vinotéce. Fotoreportáž najdete v Galerii.

Další proběhlé akce naleznete zde »