Španělsko krajem vína - 29.3.

Hodně lidí, hodně vín, hodně zážitků.

Procházky po těch nejzajímavějších evropských destinacích mají v rámci Táborského festivalu vína vždy velký ohlas. Tentokráte jsme se společně s Michalem Šetkou vypravili do Španělska. Jako vždy byl výtečně připraven, po lopatě nám vše vysvětlil a promítl, potlesk ho neminul. Ještě před samotnou degustací jsme se s Michalem shodli: „Dneska jim to nandáme.“ Těmi oněmi byli účastníci degustace, kteří si hodně zaplatili, ale také hodně užili. Netušili ještě, co se na ně chystá. Španělská vína mají kromě jiného půvab především v tom, že jsou jejich vína nerozporně přijímána, zejména pro jejich ovocnost a měkké třísloviny, ale zejména: poměr kvalita – cena je příznivý nadmíru. I my jsme měli svá želízka v bílém i rudém ohni, neboť 8 ze 16 vzorků (!!!) dodala firma Petrus, dvorní dodavatel španělských vín do naší vinotéky. A výsledek se dostavil: dojem krásného večera podtrhli i neméně krásné objednávky…

Které víno se líbilo úplně nejvíce?

Valduero Crianza 2012 Nevyhlášený absolutní vítěz večera.

Červené víno suché, z vinařské oblasti Ribera del Duero, z odrůdy Tinto Fino (Tempranillo). Zraje 12 měsíců v dubovém sudu a 4 měsíce v lahvi. Červené ovoce, třešně, koření, tóny zrání v dubu. Vhodné ke grilovanému nebo pečenému masu.

V těsném závěsu

Aura Verdejo 2015

Suché, bílé. Z vinařské oblasti Rueda, vyrobené z odrůd Verdejo a Sauvignon Blanc z vybraných vinohradů. Mladé, svěží, krásně pitelné. Pak že ve Španělsku neumí bílé víno. Má světle žlutou barvu se zelenými tóny, široké, intenzivní aroma bylin, bezinek, hrušek a jablek. Je plné, elegantní a dlouhé. Vhodné k předkrmům, rybám, mořským plodům a náročným úpravám z bílého masa. Vyrábí se v limitovaném počtu lahví.

Ale i třetí nejúspěšnější – nejprodávanější víno večera bylo od firmy Petrus, našeho dodavatele španělských vín.

Finca Azaya 2014 z oblasti Castilla y León (Toro)

Casa Cisca 2011

Toto víno bodovalo v té TOP kategorii nad 1000 Kč. Výjimečné víno k výjimečným událostem. Ideální prezent k mimořádné události. Nikoliv k táborovému ohni. Červené víno suché, z vinařské oblasti Yecla, z odrůdy Monastrell. Vyrobeno z hroznů starých, nezavlažovaných vinic. Zraje 14 měsíců ve francouzských dubových sudech. Má intenzivní temně červenou barvu, aroma švestek, lékořice, pepře, minerálů, květin, kakaa, tmavé čokolády a cedru. Na patře je hutné, potentní, tříslovité a hluboké. Dochuť je sladká a dlouhotrvající. Vhodné ke zvěřině, jehněčímu, kastilskému seleti a k náročnějším úpravám. Vyrábí se v limitovaném počtu lahví. Podává se při teplotě 18–19 °C. Peñin 93 b. Parker 92 b. ´02 – Zlatá medaile – „Vin Agora“, Budapest 2005

Neztratil se ani zástupce klasického španělského sherry. V tomto případě Alvear Cream, sladké, krémové, zlatavě medové z oblasti Montilla – Moriles D.O.

Další proběhlé akce naleznete zde »