Španělská vína

Po jistém čase jsme se opět vrátili ke spolupráci s firmou PETRUS, která se již více než 20 let věnuje jen a jen španělským vínům, ničím jiným se nerozptylují. Do Španělska zajíždějí několikrát ročně, což jim umožňuje dostat se místním vinařům takříkajíc až pod kůži. Každý rok objevují nové, většinou malé, chtělo by se říci butikové, vinaře z velmi netradičních oblastí. Není to již jen ta Rioja. O jejich erudici svědčí i to, že napsali dvě knihy se záběrem i na gastronomii. Nebylo však naším cílem představit Španělsko celé, to ani není technicky možné. Náš cíl byl skromnější, o to však ušlechtilejší: připravili jsme ve spolupráci se sommelierem firmy Dominikem Sokolem paletu vín, jejichž cena je převážně v rozmezí 200 – 300 Kč, tj. vína se zaměřením na ideální poměr kvalita – cena, tj. vína. která si můžete dopřát bez výčitek svědomí.

A co jsme ochutnali?

1 Cava Sumarroca Brut Reserva 2012 300,–To, že španělské cavy, tj. šumivá vína vyráběná tradiční metodou kvašení na lahvi, jsou výtečné, je všeobecně známo, asi i to, že Freixenet je vůbec nejprodávanější sekt ve světě. I tato cava ctí tradiční stavbu ze tří základních odrůd – Parellada, Xarello a Macabeo, zde je navíc menší množství Chardonnay. Minimálně má zrát 9 měsíců na lahvi, v tomto případě je to měsíců 18. Krásně pitelný, příjemný produkt, který všechny přítomné naladil.

Dalších devět vín bylo červených. Bílá u nás zastupují česká a moravská vína a dovoz rakouských z Kamptalu, Wachau a Weinviertelu. V minulosti jsme měli v portfoliu i několik španělských bílých, ale ohlas po nich byl jen velmi mizivý, lidé prostě mají se Španělskem spojena vína červená, tomu se obtížně vzdoruje. Tak pojďme na ta červená.

2 Ramón Roqueta 2014, oblast Catalunya, Tempranillo, cena 200,– Jednoduché, pitelné víno za pár kaček. Čisté Tempranillo, které zrálo 3 měsíce ve francouzských a amerických dubových sudech.

3 Peramor Roble 2014, Ribera de Duero, Tempranillo, 300,– Tempranillo obecně má svůj okouzlující ovocný charakter s přímým tahem na černé třešně a podobné ovoce. Všichni čekali, co se bude dít dále. Ta další vína budou ještě lepší…?

4 Solo 2013, Campo de Borja, Bodegas Aragonesas, Syrah, 260,– Hrozny z keřů starých 20 – 30 let. Ovlivnil nás tento údaj v tom, že to ve vínu bylo znát? Jinak šlo o typický příjemně aromatický a kořenitý Syrah. Víno, o kterém nemusíte nijak extra přemýšlet, pije se samo.

5 Idrias Abiego 2013, Bodegas Sierra de Guara, Merlot+Cabernet Sauvignon+Tempranillo, 300,– Ve srovnání s předchozími se jevilo jako až příliš jednoduché, v tom se shodli (a bez nátlaku) všichni přítomní. A zejména s tím co následovalo, bylo toto víno, byť nemělo žádné evidentní nedostatky, hodnoceno nejníže. Tak už to bývá: v těžké konkurenci dobrých vín někdo musel skončit vzadu.

6 Coto de Hayas crianza 2012, Campo de Borja, Bodegas Aragonesas, Garnacha + Tempranillo, 280,–8 měsíců ve francouzských sudech. Dlouhodobě v prodejích velmi úspěšné. Jak ho přesně popsat? Bylo okamžitě vyprodané. Nekupte to za ty peníze.

7 Alcorta Crianza 2012, Bodegas Juan Alcorta, Rioja, Tempranillo 300,–12 měsíců ve francozských a amerických sudech, 6 měsíců na lahvi. Další velmi povedené Tempranillo.

8 Santa Creu de Creixa 2011, Penedés, Sumarroca, Syrah+Garnacha+Cabernet Sauvignon+Cabernet Franc, 300,– 10 měsíců ve francouzských sudech. Zpočátku budilo svou uzavřeností jisté rozpaky, tak jsme ho dekantovali, načež se víno krásně otevřelo a překvapovalo stále se měnícím výrazem. Hezké víno na celý večer, vlastně pijete několik různých vín v jedné lahvi. Nejlépe ho otevřít den předem.

9 Hécula 2012, Yecla, Bodegas Castaňa, Monastrell, 320,– Víno je vyrobeno z hroznů odrůdy Monastrell ze starých keřů s nízkým výnosem. Zraje 6 měsíců v novém americkém dubovém sudu. Má intenzivní třešňovou barvu, aroma kakaa a černého zralého ovoce s tóny zakouřenosti. Chuť je mohutná, s tóny černého ovoce, tříslovitá ale kulatá. Je to velmi dobře vyvážené víno mezi ovocitostí a dřevem.

10 Finca la Emperatriz Crianza 2011, Rioja Bodegas la Emperatriz, Tempranillo+Garnacha+Viura, 370,–
Zraje 12 měsíců v amerických a francouzských dubových sudech. Má třešňově červenou barvu, intenzivní aroma zralého ovoce – broskví, černého rybízu, s tóny koření a ušlechtilého dřeva. V chuti je sametové, příjemné, komplexní, minerální a velmi ovocité, dobře vyvážené, s dlouhou dochutí.

Co říci závěrem. Dlouhodobě jsou červená španělská mými oblíbenými. Mají příjemnou ovocnost, nejsou přebarikovaná a dají se zde najít vína, která i v této cenové kategorii lze označit za výtečná. Jejich úspěch byl podle očekávání naprosto přesvědčivý. A navíc jedna hezká věc: jak jsme vína seřadili, tak i vzestupně chutnala a překvapivě tak i kvalita kopírovala cenu. To svědčí o zkušenostech dovozce. Je zde zřejmé, že stojí za to si maličko připlatit.

Další proběhlé akce naleznete zde »