Skvělé vlašáky z mikulovského Vinařství VOLAŘÍK

Tato poslední degustace před prázdninami uzavřela průzkum zajímavých moravských a českých vinařů. Někteří návštěvníci měli pocit, že se vrátili o čtyři roky zpátky, kdy jsme ochutnávali skvělé vlašáky z vinařství Mikros-vín z Dolních Dunajovic, které tehdy měl na svědomí sklepmistr pan Peřina. A při bližším pohledu je zřejmé, že to není náhoda. Vinařství Volařík vlastní legendární „vlašákové“ polohy Ořechovou horu a Liščí vrch v Březí, které dříve vlastnil Mikros, sklepmistrem je Filip Mlýnek, který léta pracoval právě v Mikrosu, a odtud také byl „zlanařen“ vinohradník Jindřich Kadrnka… Už jistě tušíte, kam mířím, s malou nadsázkou bych tento současný tým (nesmíme zapomenout na sommeliera Jiřího Balgu, pro změnu dříve v dresu ZD Sedlec) nazval jako Mikros II…

Při poslední návštěvě mi pan Mlýnek předvedl technologickou část provozu, myslím, že už jsem prošel mnohá vinařství, ale pásový vibrační dopravník či selektor na oddělení bobulí od třapin jsem vskutku viděl poprvé; pokusil se mi i vysvětlit, v čem je jejich pneumatický lis výjimečný (mercedes mezi ostatními), kýval jsem hlavou, jako že je mi to jasné.. Jasné mi bylo však především to, že se tu dělá maximum pro to, aby hrozen byl dopraven z vinice co nejrychleji a nejšetrněji (sbírá se do plastových kontejnerů a hrozny jsou ošetřeny suchým ledem), lisuje se pod nízkým tlakem 1,2 baru s výlisností cca 55%, mošt je odkalen a zakvašen při teplotě 18 C do 24 hodin. A výsledek?

Vinařství VOLAŘÍK Mikulov

Velkou, skutečně velkou chválu si zaslouží všech 5 vzorků ryzlinků vlašských (různé tratě, ročníky, přívlastky i cukernatosti). Jeden za všechny bych přeci jen vyzdvihl. Opakovaně se mi nejvíce líbil polosuchý Ryzlink vlašský 2008 pozdní sběr z tratě Pravá Klentnická z obce Perné  – krásně vyvážený zbytkový cukr s kyselinkami, ve vůni i chuti citrusové (limetky, grapefuit) tóny s lehkým botrytickým tónem. Nebyl jsem jediný, komu se líbil, ostatně získal mimo jiné i zlatou na Valtických vinných trzích 2009.

Z dalších pamlsků se – tentokráte i vyhraněným milovníkům suchých vín – líbilo sladké Chardonnay 2008 pozdní sběr z tratě Liščí vrch z obce Březí – tropické ovoce, meruňky, medové tóny; krásně byla zvládnutá i sladká Pálava 2008 výběr z hroznů z tratě Anenský vrch z Bavor  – zastavené kvašení na 8,5% alkoholu, nezapřel se tramínový základ této odrůdy, kouzelně zde vyzněl čerstvý hrozen v kombinaci s čajovými růžemi.

A zcela ojedinělý bonbónek na závěr, nepamatuji si, že by někdo někdy někde dotáhl večerku až na bobuláč, panu Mlýnkovi se to podařilo, sladké Veltlínské červené rané 2008 výběr z bobulí , s nižším alkoholem, tropickým ovocem, medovostí rozinek a botrytidou je svěže šťavnatou raritní lahůdkou, kterou si určitě čas od času dopřeji. Víno, které Vám utkví v hlavě nastálo.

Vinařství Volařík má velmi raketový nástup – skvělé polohy, nejmodernější technologie a šikovný mančaft – budeme je bedlivě sledovat a prochutnávat. A i vy se můžete těšit na následující jaro, kdy v rámci II. táborského festivalu vína chystáme další degustaci vinařství -osobní účast přislíbil pan Mlýnek.

Tak si pamatujte VINAŘSTVÍ VOLAŘÍK !!!

Další proběhlé akce naleznete zde »