Sabrážová smršť s PROQINem 2. prosince 2010

Záměrně jsme posunuli degustaci PROQINu až na počátek prosince, místo tradiční degustace všech možných sektů i šampaňských jsme se rozhodli pro jejich osvědčené a mnohými soutěžemi protřelé sekty. S kým jiným si o šumivých vínech povídat než s čerstvým vítězem Krále vín a exmistrem sabrážovacím českým. Byť ho zastoupil bratr Martin, ten prý ho však v počátcích ve všem přiučil, až ten ho přerostl, ale i mnohé jiné.

Oba bratři vystudovali Mendělejovu fakultu v Lednici, trochu se porozhlédli po světě i tuzemsku, a již od roku 2007 začali experimentovat s prvními sekty, bylo prý třeba se trochu odlišit a najít si svoji parketu. Někde u toho zrodu stál i pan Petrák z Kobylí, náš sektařský průkopník…

  1. STEPHANUS Riesling sekt, brut, kvašený v lahvi klasickou metodou, cuvée ryzlinků vlašského a rýnského, velmi suchý, zbytkový cukr 2,1 g/l. Cíl: " aby vás postavil na nohy". Hrozny se začínají sbírat o jeden měsíc dříve, obvykle koncem srpna, letos však až v půlce září, v kabinetním přívlastku. Ve vůni typický ryzlink rýnský – meruňka, již nazrálé, krásně svěží.
  2. ROSA MARIA Pinot Noir rosé sekt, cukr 6g, zrání 12–18 měsíců (podle zákona by stačilo 9), degorzáž až letos. Lososová barva, velmi jemná, ve vůni jahody, velká plnost. V gastronomii k ovocným desertům, grilování. Šumivý vítěz letošního Krále vín, Ivo Dvořák prý ho směle přirovnal k těm šampaňským…
  3. MATHIAS Pinot Chardonnay sekt, dry, cukr 8 g, cuvée Pinot blanc 70% a Chardonnay 30%. Odrůdově typický, projevuje se mineralita Chardonnay. V našem degustačním kroužku chutnal po hlasování nejvíce. Tak prý si ho jeho milovníci mají dát hned po ránu k míchaným vajíčkům.
  4. PETRONILLA Muscat sekt. Cuvée Muškátu moravského a Ryzlinku vlašského, zrání 3–6 měsíců, alkohol 9,5 % obj., tlak menší než 2,5 atmosféry, takže je ještě v kategorii tichých vín, proto i ta nižší cena…, korunkový uzávěr.
  5. S.MARTINUS Muškát moravský 2010. Vyrobeno 21.9. 2010, ČNM 20,5, šroubový uzávěr. Ve vůni svěží a na muškát až decentní (kyseliny 7g/l), broskve, skořice. Tak nějak měla svatomartinská vypadat, ale často nevypadala…
  6. NEUBURG vin de messe 2009 pozdní sběr. Protože mají v nájmu farní vinice i sklepy, dostává pan farář desátek = 20% úrody, nějaké divné počty… Jsme ve Velkých Němčicích, zbožném to a vinném kraji, při mši pan farář prý sklenkou zatočí, přivoní a poté znalecky polkne… u toho bych někdy rád byl…
  7. PETIT RIESLING Ryzlink vlašský 2009 pozdní sběr. Velmi minerální, kdysi tu prý bývalo moře. Vyvážené, cukr 7,4, kyseliny 6,1.

8.** SAUVIGNON BLANC 2009 pozdní sběr**. Na vyšším zbytkovém cukru 7,9, kyseliny 6,4, alkohol 13,5. Větvička černého rybízu. Líbil se nejvíce.

9. Tramín červený 2009 výběr z hroznů. Zbytkový cukr 24. K paštice z husích jater.

10. ROSÉ Cabernet Moravia 2009 pozdní sběr. Tady jsme trochu cítili převahu cukru (12,2), kyselin bylo 5,5. Ke kozím sýrům.

11. CABERNET MORAVIA vin de messe 2008 pozdní sběr. Teplá macerace při 75 C, tím dosaženo vyšší barvy, zrálo v 500 litrovém sudu 12 měsíců, mikrooxidativně, ležením se kyseliny odbouraly, sametové třísloviny.

12. PINOT NOIR 2008 výběr z hroznů. Vinice staré až 20 let, zrálo z jedné třetiny v nových francouzských barikových sudech. Vinařství si svých PN cení nejvíce, a lze s nimi jen souhlasit. Typicky velmi odrůdové, sametově měkké víno.

A pak to přišlo. Protože Martin Prokeš zcela nezbytně v průběhu večera odstřelil jeden sekt, v některých účastnících večera se probudila nečekaná šavlovací vášeň a pod odborným dozorem mistra se osmělili k prvnímu samostatnému šavlování. Martinem P. jim dokonce nebojácně byla zapůjčena trofejní šavle, a tak se do toho dali. Někteří z nás se skrývali za barovým pultem, chlapci však velmi přesně mířili do dubových dveří. Sekalo by se až do rána, ale už nebylo co, a tak nezbývalo našemu průvodci než pozvat nás na některý z tréninků jeho bratra Kamila. Celá obec si prý vezme dovolenou, Kamil trénuje a seká a všichni sekty pijí. Předpokládám, že i pan farář… No nic na Silvestra nic jiného než PROQINský sekt, já osobně Stephanus Riesling, ten byl opravdu báječný.

P.S. Martinovi Prokešovi se v našem městě natolik zalíbilo, že s rodinou nasát předsilvestrovskou atmosféru přijede. Je vidět, že i v bývale pivním Táboře vinařská bašta se při životě drží.

Další proběhlé akce naleznete zde »