Richard Tichý spadl z Hrušek do Tábora

Pan Richard Tichý konečně navštívil pivní husitskou baštu Tábor. Ale časy se mění, bylo narváno. Není se čemu divit, Tichého vína prodáváme již tak 4–5 let a platí spíše jako vína pro znalce. Ne každý styl jeho vín akceptuje, ale zdá se, že se k němu mnozí zákonitě propracovali. Proto nás tak potěšil jeho skvělý – skvělý výsledek v letošním Králi vín. Být hodnocen jako druhý nejlepší ze sta není určitě k zahození.

Pan Tichý přespal v našem penzionku, proto nepospíchal, a my jsme tak mohli leccos vyzvědět. Pokusíme se o něco z toho s vámi podělit, ne všechny poznámky jsou zcela přesné, některé nečitelné, pokud se vám něco nebude zdát, tak to jednoduše přehlédněte. Kvalitu jeho vín to nikterak neovlivní.

Veltlínské zelené 2007, pozdní sběr Alkohol 13 % obj.; zbytkový cukr 1,7 g/l; kyseliny 5,5 g/l. Medailí spousta, např. bronzová IWC San Francisco, Král vín čtyři korunky. Trať Podsedky, keře staré 35 let. Záhřevné půdy, kořeny si sáhnou až na jílovité podloží, takže není problém s vláhou. Kyseliny 5,5 nejsou na veltlíny až tak vysoké. Navíc v roce 2007 velmi nazrálý hrozen až do žluta (když se sbírá příliš brzy, má lepší aroma, ale jen primární), působí téměř botryticky. Mineralita, kořenitost, karamelové tóny, vanilka, mandlová hořčinka.

Rulandské šedé 2008, pozdní sběr, suché Trať Hastrmany. Sprašové, hlinito-jílovité půdy, proto ani v teplých ročnících není problém s kyselinami. Odrůdově typické, tóny chlebovinky. Ještě tak jeden rok nechat naležet.

Ryzlink rýnský 2008, pozdní sběr. Trať Hastrmany je příhodná na ryzlinky. Jílovitá půda dává dobré kyseliny i cukry i potřebnou mineralitu. Pan Tichý nepracuje zcela reduktivně, vína pak nazrávají až 2 roky. Lípa, med, náznak petroleje, i výraznější kyselina, která se již začíná zakulacovat.

Sauvignon 2008, pozdní sběr Lehčí, ovocný, aromatický styl, s nižším extraktem, pěknou kyselinkou. Zde zejména angrešt ale i černý bez, u starších lékořice. K popíjení, k jídlu – těstoviny, ryby.

Aurelius 2008, výběr z hroznů Neuburg mu dodává plnost a kořenitost. Nevýhodou odrůdy je tenká slupka, z toho plyne vyšší náchylnost na hniloby či botrytidu. Z ryzlinku si nese ovocnost, tóny lípy, grepu. Zatím vyšší ovocnost, ještě tak 2–3 roky bude nazrávat, budou pak převažovat medové tóny.

Chardonnay 2009, výběr z hroznů Původně v těchto lokalitách klasifikováno jako rulandské bílé. Suché s vysokým extraktem a kyselinou, tu zakulacuje vyšší alkohol 14,5. Ale má ještě svůj čas, „je ještě mladé“.

Ryzlink rýnský 2009, pozdní sběr C 20, K 6,5. Hodně slunný ročník, chyběly obecně kyseliny, tady jsou, ale nedominují. Citrusy, lípa s medem. Cituji pana Tichého doslovně: „Nebude na ležení, tak maximálně 7 let.“

Sauvignon 2009, jakostní A 13,0 C 25,1 K 7,3. Cukernatost ČNM 25 !! = výběr z hroznů, nebyl však zatříděn… , v Králi vín čtyři korunky!!! Vyšší cukry, kyseliny i alkohol. Chlupaté broskve.

Rulandské šedé 2007, botrytický sběr A 13,5 C 40,7 K 6,7 Král vín 2009 čtyři korunky, Král vín 2010 4 korunky, Král vín 2011 ??? Typická z pohledu odrůdy, botrytidy i vyššího cukru. Stylový pamlsek.

Pálava 2007, výběr z bobulí A 17 C 52,8 K 5,9. Všechny ceny by se na tak malou lahev nevešly… Pálava si oproti tramínu drží kyseliny. Na Pálavě je ovocnější, v Podluží plnější – dáno půdou. A nejlepší Pálavy vůbec? Tak třeba Michlovský, Sonberk, Krist…

Aurelius 2007, výběr z cibéb, botrytický sběr, barrique A 15 C 78,3 K 7,6 ČNM 34,4 extrakt 35,5. 90% hroznú botrytických, 12 měsíců v podruhé plněném barikovém sudu. Vysoký extrakt si s barikem poradil, ten nepřevažuje, barik až v dochuti. Pěkné kyseliny. Podchladit na 12 stupňů – při měnící teplotě se i mění tóny. Sušené ovoce, zejména meruňky. Výtečné ke gorgonzole. Už jen 400 lahví!!!

Zweigeltrebe 2007, jakostní, barrique A 13,5 C 2,8 K 5,8 Podle ČNM by to byl výběr z hroznů, ale zatříděn jako jakostní, v Králi vín pět korunek, výš už to nejde. Tmavé nazrálé ovoce do marmeládových tónů, kořenité, lehce oxidativní do sherry. Krásný závěr! Závěr?

Překvapení večera. FILIP2007 – cuvée Dornfelder + Dunaj + Nitra + Neronet +Cabernet Moravia A 12,5, ČNM 23,5. Barikovaná v použitých sudech, aby bylo dosaženo vyrovnanosti a elegance. Višeň, třešeň.

Potom jsme s panem Tichým a přáteli přechutnali pár rakouských veltlínů a ryzlinků z Kamptalu, pochválili je, pochválili jsme i vína pana Uhra z Lanžhotu – a šli spát. S námi i mnozí z těch, kteří si vína pana Tichého odnesli s nadšením domů.

Cituji jednoho z nich: Pane Makovec, to byla nejlepší degustace, co jsem tu zažil. A bylo jich zatím jen tak kolem 400.

Další proběhlé akce naleznete zde »