Rakouská červená vína z oblasti Burgenlandu 16.12. 2010

Všechna a mnohá další vína si můžete zakoupit v našem E-SHOPU na adrese ww.rakouska-vina.com

DAC ´DISTRICTUS AUSTRIAE CONTROLLATUS V červnu 2002 nápad, v červnu 2006 zavedeno (již ročník 2005). Dlouhá tradice. Burgenland = Blaufränkischland. BF = Fruity+spicy. BF je zde pěstována po staletí. Fränkisch je datováno až do středověku do času Karla Velikého, vyjadřuje noblesnost tohoto vína. Byla popsána v Thermenregionu brzy na poč. 18 stol. Potom i v Německu pod názvem Limberger.

Mittelburgenland leží v srdci Burgenland, nejzápadnější část Rakouska, blízko Maďarska. Hlavní obce jsou Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg a Neckenmart. 2 100 ha. Jihovýchodně je Nesiderské jezero. V letech 1970–80 začala BF převažovat. Vinohrady jsou chráněny Bucklige Welt hills na východě a Ödenburg pohořím severně a Güns Mountains na jihu. Teplo, suchý vítr, který vane z Panonské planiny na východě. Půda? Velmi těžká, hluboce záhřevná, bohaté jílovité půdy, schopné zadržet vodu, to má pozitivní efekt v suchých létech. Je v nich vysoký resveratrol.

Dvě kategorie: **DAC Classic ** Macerováno v tradičních velkých sudech nebo nerezových tancích. Barikové aroma nesmí být. Vína mohou jít na trh ne dříve než 1. března roku následujícího po sklizni. Jestliže je víno školeno v použitých baricích, může jít na trh až v září. Alkohol minimálně 12,5%, zbytkový cukr min. 2,5 g/l.

DAC Reserve Pro plnotělnaté BF s alkoholem min. 13%. Mohou být barikována. Na trh mohou jít až v březnu druhý rok po sklizni.

Ostatní, nebo nezatříděna vína i třeba z BF, jdou na trh pod označením Burgenland.

Taste: Barva: intenzivní, tmavá, rubínová. Vůně: tmavé třešně, ostružiny, borůvky s kořením bylin a máty. Kouřové tóny pocházející z bariku jsou perfektně integrovány. Chuť: ovocné složky dobře vyvážené s kyselinami na patře. Dlouhý potenciál. Optimálně pitelná po 5 letech. Reserva: toastové aroma. Výdrž do 7 let. BF je zde pěstována po staletí. Fränkisch je datováno až do středověku do času Karla Velikého, vyjadřuje noblesnost tohoto vína. Byla popsána v Thermenregionu brzy na poč. 18 stol. Potom i v Německu pod názvem Limberger. Gastro: sušené šunky, rostbíf, teriny. Zvěřinové omáčky, bujón, Sýry typu Ementál, camembert. Těstoviny z houbami. A kdykoliv je správná chuť. Reserva: pečené ryby.

Žádná jiná země nezměnila svůj přístup k vínu a nezvýšila svůj standard produkce během 80. let tak dramaticky jako Rakousko. Podobají se spíš alsaským než německým, ale mají svůj charakter, mají rýnskou svěžest, ale také ohnivost a intenzitu Dunaje. Kromě několika malých vinohradů v Tyrolsku produkuje víno jenom východní Rakousko. Jsou mnohem blíže rovníku než německé vinice, podnebí je poněkud extrémnější – se studenou zimou, ale teplejším létem. Hlavní riziko – jarní mrazíky. Výsledkem jsou vína s vyšším obsahem alkoholu zvýrazněná typicky nižším výnosem rakouských vinohradů. Produkce v Německu: 12 mil. hl ze 100 000 ha. V Rakousku z poloviční plochy čtvrtinu – 2–3 mil. hl. V roce 1993 zpřísnili vinařský zákon: výnos nesmí být vyšší než 9 000 kg, zhruba 60 hl/ha, pokud má být víno geograficky označeno. Také překreslili mapy regionů a několik oblastí i přejmenovali…

Katalyzátorem byl skandál z roku 1985, kdy několik výrobců dávalo do vín diethylen glycol, sladký roztok do chladičů aut, aby vína získala víc těla, obchodníci je kupážovali a vyváželi jako vína německá…ale prý to bylo jinak…Ve skutečnosti nešlo o protimrazovou substanci. Protimrazový je etylénglykol, který je třikrát jedovatější. Alkohol v přírodním víně je toxičtější než dietylénglykol, a přitom je obsažen ve víně v daleko větších koncentracích. Fortifikovaná vína jsou mnohem škodlivější… Dietylénglykol se považoval za sladidlo. Německá praxe docukřování (nepovolená) byla odhalena při laboratorních testech, jež potvrdily nepřirozeně nízkou hladinu bezcukernatého suchého extraktu – hladina byla viditelně nízká. Přídavek přesných množství glycerolu způsobuje i přiměřené zvýšení koncentrace necukernatého extraktu. Avšak rutinně se stanovoval i glycerín, a zjistilo se, že víno, jež mělo správnou koncentraci bezcukernatého extraktu, mělo na druhé straně podezřele vysokou koncentraci glycerolu. A tak přišel nápad používat dietylénglykol. Měl totiž stejný účinek na koncentraci extraktu, nebyl tak nápadný jako glycerín a byl složkou, kterou by ve víně nikdo nehledal. Tak se na slazení = nastavení rakouských vín používal cukr a dietylénglykol byl přidáván, aby to zakryl.

Vína, která byla představena na degustaci:

Vinař, oblast, odrůda 1 Bernthaler, Gols, Neusiedlersee , Zweigelt 2009, A 12,5 %, velké sudy, 2 styly klasický + mezinárodní, hrozny zahřívány na 22–28 C, část je v bariku

Nittnaus, Gols, Zweigelt Classic 2008, A 13, 7 tun na ha, 20% starý barik, ročník 2009 je výraznější, vinařství od roku 1683, na AVC Vienna 2010 5 zlatých a 5 stříbrných, v roce 2009, ve Fallstaffu 89–92 bodů. GOLS – Panonské klima, horko, suché léto a studené zimy, vliv jezera přináší dlouhou vegetační periodu. Podzimní mlhy přinášejí botrytidu, to je základ vysoké kvality BA a TBA. Ve světě velmi známá. Velmi kvalitní půdní struktura – černozem a sedimenty. Tradice stará 320 let. 1600 ha – největší vinařská oblast v Rakousku. Základ: tmavé ovoce +plné tělo+měkké taniny+velvety na patře.

Weber, Lutzmannsburg, Zweigelt Classic 2009, 1370 tis.lahví, 12 ha

Gsellmann, Gols, Zweigelt Heidoboden 2008

Weber, Lutzmannsburg, Blaufränkisch Classic 2009

Bernthaler, Gols, Blaufränkisch 2007, A 13, velké sudy, měkké, kořenité

Nittnaus, Gols, Blaufränkisch Edelgrund 2008, A 13, suché, ovoce, kořenité, typické

Beck Judith, Gols, Blaufränkisch Alte Lagen 2008, A 12,5 C 1,1 K 5,6 réva stará 12 let, výtěžnost 3500 l/ha, 13 měsíců barik, 20 % nové sudy, spontánní kvašení v tanku, malolaktická fermentace v bariku, tradiční poloha, ale i s novou výsadbou, použité sudy, ne nové dřevo, nekomplikované,tmavá barva, ovoce i bílé zelí, svěží, měkké taniny, klasická BF, vhodná k jídlům lehce pitelné víno, mají řadu PANNOBILE-skupina spolupracujících vinařů, pouze z odrůd ZW/SL/BF – mohou být i jen dvě z nich Pannobile

Weber, Lutzmannsburg, Pinot Noir 2007, A 13,5 barik americký, francouzský, balkánský

10 Bernthaler, Gols, Pinot Noir 2007, A 14, barik, velmi pitelný

11 Hiedler, Langenlois, Pinot Noir 2006

12 Weber, Lutzmannsburg, Villa Nomine Lusman 2007, BF50/ZW20/ME15/CS1518 měsíců novém bariku,

13 Igler, Deutschkreutz, Vulcano 2008, cuvée BF 50/CS20/ZW15/ME10 – pro eleganci15 měsíců barikováno, A 13,5 , kořenité ovoce, měkké taniny, internacionální styl, půjde ještě nahoru 5–10 let. Polohy jižně u Nesiderského jezera a na úpatí Ödenburského pohoří. Dobré podloží a nejslunečnější oblast Rakouska. Tradiční technologie + ty nejnovější. Nové fr. sudy. Design lahví dělá prof. Anton Lehmden.

14 Bernthaler, Gols Weissburgunder Trockenbeerenauslese 2007, A 7 %obj.

Další proběhlé akce naleznete zde »