Destiláty lihovaru Lžín s J. Feikem čtvrtek 1. prosince

Lihovar ve Lžíně společně s pivovarem byl v minulém století součástí velkostatku Lžín v držení rodu Schönburg-Hartensteinů. Když pivovar v roce 1881 dosloužil a byl zbourán, zůstal při velkostatku pouze Lihovar.

Zemědělský lihovar, zaměřený původně na výrobu surového lihu z brambor, byl v roce 1971 přestavěn na ovocný lihovar a provozován až do roku 1992. Společnost převzala lihovar v roce 1996, vybudovala novou kvasírnu, palírnu a sklad lihu a zavedla novou výrobu ovocných destilátů. Současně se provozuje také pěstitelská pálenice pro drobné pěstitele.

S expertem a spolumajitelem lihovaru J. Feikem ochutnáme cca 7 – 8 vzorků.

LŽÍNSKÁ SLIVOVICE Základem tohoto klenotu je dvoustupňová destilace z vyzrálého kvasu a drobná tajemství při její přípravě. Tento ovocný destilát je vyráběn z kvalitních odrůd švestek, které jsou převážně z Jižních Čech. Dvojí destilace. Čím je Lžínská Slivovice jedinečná? Vyrábí se pouze z ovoce, z českých švestek bez dalších příměsí. Pro kvas se používají výhradně odpeckované švestky.

HRUŠKOVICE WILLIAMS Je velice populární v alpských zemích a dnes získává svoji oblibu i v České republice. První odkazy na hrušky jsou v druhé polovině 18. století. Tou dobou bylo známo více než 500 odrůd hrušní. A z tohoto množství je „williamska“ tou vyvolenou. Je žlutá nebo narůžovělá, navinule sladká a šťavnatá. Tato letní odrůda se vyznačuje typickou chutí a má dokonalé aroma. Znalci destilátů je považována za jedinečnou pro výrobu destilátů. Pálí se z české odrůdy hrušky „Williamsova čáslavka“ (Barlett)

JABLKOVICE S KARAMELEM Harmonicky vyvážený destilát, který dostává svou jedinečnou jemnou chuť díky sladkým jablkům z jižních Čech. Tento klenot je obohacen kapkou karamelu, který dodá nejen nádhernou zlatavou barvu ale navíc výrazně zjemní chuť a dá vyniknout skvostnému ovocnému aroma. Proto je velice oblíben především u žen …

MERUŇKOVICE je vyráběna pouze z meruněk, které pocházejí z prosluněných svahů jižní Moravy. Toto ovoce plné sluníčka musí být zralé až přezrálé. Vždy se musí nechat kvasit bez pecek. Díky tomu má pálenka úžasnou až dokonalou chuť po meruňkách a je typická svou vůní.

TŘEŠŇOVICE Lžínská Třešňovice je vyrobena z odpeckovaných třešní nejvyšší kvality, má plné sladkého aroma, které získává díky zrání v nejteplejších měsících roku. Třešně mají měkkou dužinu plnou šťávy, a nejen špačci se po nich mohou doslova utlouct. Má jednu obrovskou zvláštnost. Celý život nás provází. V dětství jsme milovali babiččinu bublaninu, později jsme dívkám darovali náušnice z třešní a nyní jsme ve věku, kdy si s oblibou dáme kalíšek Lžínské Třešňovice. Čím je naše Lžínská Třešňovice jedinečná?

VIŠŇOVICE Višně je ovoce jemně nakyslé chuti a u drtivé většiny gurmánů se těší veliké oblibě. Možná právě proto je višňovice připomínkou na doby před sametovou revolucí. Je to téměř podpultový sortiment.

VÍNOVICE Mezi tradiční a velice oblíbené produkty se řadí naše Lžínská Vínovice. Pro tento destilát je charakteristická dvoustupňová destilace v měděných kotlích. Vínovice je vyráběna pouze z kvalitních hroznů, které jsou převážně z jižní Moravy.

ZLATÁ SLIVOVICE Zlatá Lžínská Slivovice se řadí mezi nejlepší destiláty v České republice. Základem tohoto klenotu je dvoustupňová destilace z vyzrálého kvasu a drobná tajemství při přípravě. K tomu nové dubové sudy, které udělají z destilátu nepopsatelný zážitek. Minimálně po dobu 12 měsíců předává sud dokonalé aroma a úžasné tony zlatavé barvy. Tato Slivovice se chutí podobá spíše koňaku, ale přesto si zachovává svoje specifické ovocné tóny.

Další proběhlé akce naleznete zde »