Bílá vína z rakouského Kamptalu

V srpnu jsme společně s přáteli podnikli dvě spanilé jízdy po rakouských vinařských oblastech. Nikoliv poprvé, v tomto případě jsme však navázali dlouhodobější kontakty s některými vinaři z oblasti Kamptalu a Burgerlandu.

V Kamptalu jsme chutnali vína u 6 vinařů, od těch, kteří víno dělají téměř sami až po ty větší. Co jsme asi tak hledali v Kamptalu? Samozřejmé veltlíny a ryzlinky. Pěstují zde i jiné velmi zajímavé odrůdy, nás například překvapil jeden velmi krásný vzoreček Pinot Noiru, ale pouze Riesling a Grüner Veltliner spadají pod zdejší apelační systém DAC. Kvalita zdejších vín je dána specifickým podložím, pro veltlíny jsou to zvětralé spraše s granitovým podložím, rieslingům se daří lépe ve vyšších polohách, které jsou vulkanického původu. Podstatnou roli zde hraje i dlouhé údolí řeky Kamp, kde se střídá vysoká denní teplota a studený efekt nočního proudění z výše položeného Waldviertelu. Říká se, že nejlepší rieslingy v celém Rakousku jsou ze zdejší dominanty z kopce s názvem Heiligenstein=Svatý kámen, ale my jsme přechutnali i řadu dalších, neméně dobrých. Co je pro zdejší bílá vína typické: kořenité aroma, u veltlínů skutečně stylová pepřovost, jemná kyselinka a krystalicky čistý minerální charakter. Celkový styl se od našich vín výrazně liší: převažují suchá vína s cukrem kolem 2 g/l a vyšší kyselinkou kolem 6–7 g/l a často i vyšším alkoholem až kolem 13–14%. Vína působí velmi svěže, harmonicky, i alkohol je velmi elegantně zakomponován. A to mluvíme převážně o ročníku 2009, ve kterém na blízké Moravě převažují vína s poměrně vysokými cukry.

Další proběhlé akce naleznete zde »