O vinotéce

U Černého kocoura a zeleného stromu

Častá otázka: proč zrovna U Černého kocoura a zeleného stromu? Možná je to poetické, ale v každém případě neprakticky dlouhé, a skoro nikdo si to nepamatuje… Ale kdo si co pamatuje a nemusí být vše praktické. Černý kocour původce názvu už mezi námi není, ve vinotéce si neomylně nachází své teplé místo zrzavý vesnický kocour Pepa ze Lžína a strom – břečťan – v tomto případě opravdu zelený nepřehlédnete, leze si a leze stále dále po zdi…

Jak to vlastně všechno začalo. Kdysi dávno mě tchán poslal do sklepa pro uhlí, a když jsem zjistil, že ho skladuje ve vzácném kamenném pozdněgotickém sklepě ze 16. stol., probudil se ve mně zasutý zedník-restaurátor-amatér. A tím to začalo. Po pěti letech jsme sklep zrekonstruovali a přestěhovali vinotéku, kterou jsme předtím tři roky provozovali v Pražské ulici, v roce 2004 do „vlastního“. Jak se nám rekonstrukce podařila či nepodařila, můžete posoudit v naší fotogalerii.

První zmínka o domu je z roku 1522, kdy jej jistá Rejna Fricková koupila za 34 kop grošů. Lze se tedy domnívat, že historie sklepa sahá až někam před rok 1500. Pokud Vás to opravdu zajímá, můžete si přečíst více v Sklep a jeho historie, v příslušné kapitole z knihy Karla Thira Staré domy a rodiny táborské, z roku 1920.

Tak starý sklep s tak zajímavou historií má svou atmosféru, a nám nezbývá než to nezkazit. Za interiér nesou plnou odpovědnost kamarád architekt Martin Kraus a paní domu, která se zjevnou láskou obchází starožitnictví. Zde starý pán poslouchá jazz, a vy si tu či na stinném břečťanem zarostlém dvorku můžete v klidu posedět, dát si dvojku některé z deseti aktuálně stáčených „sudovek“ či sedmičku dobře nachlazeného vína. Ochutnat můžete i některý z vysoce kvalitních destilátů vyráběných převážně na bázi hroznového moštu – francouzský, arménský či gruzínský či moldavský koňak, armagnac, grappu, rakouský weinbrand, ročníkové portské a sherry, madeiru, marsalu, malagu apod.

Pár klidných chvil jistě zpříjemní i filtrovaná káva z DOUBLESHOTU, různé druhy čajů, nealkoholické nápoje či něco malého k vínu :archivní sýr či stará Gouda nějaká, řecké olivy od černých přes zelené různě plněné až k černým sušeným, sušená rajčata, špíček, oříšky, chipsy apod. A starý pán stále poslouchá jazz…