Kadrnka

Víno z Březí – Rodinné vinařství Kadrnka Degustace vinařství Kadrnka se u nás ve vinotéce konala v rámci VII. ročníku Táborského festivalu vína. Za oněch předchozích 6 let jsme už mnoho skvělých vinařů představili, včetně vinařství Volařík, které u nás před třemi lety prezentoval právě Jindřich Kadrnka s Filipem Mlýnkem, kteří jsou pilíři tohoto vinařství, patrně nejlepší vinohradník a enolog současnosti. Původně měl představit svá vlastní vína i Filip Mlýnek, neboť i on má kromě hlavní činnosti u Volaříků malé butikové vinařství hned vedle v Dolních Dunajovicích. Ale už žádná vína neměl… Jindřich Kadrna nám představil 5 svých výtečných vín, hned bylo jasné, že druhé místo v letošním králi vín (hned za vinařstvím Volařík!!!) nezískal náhodou. Jindřich Kadrnka spolu s rodinou je již čtvrtá generace, která zde ve vinařství pokračuje. V roce 2001 nastoupil do Mikrosvínu Mikulov, kde se mu vzorem stala vinařská legenda ing. Zdeněk Peřina. Potom nějaký čas pracoval v Rakousku, rakouský suchý a minerální styl je v jeho vínech jistě znát. Dva a půl roku sbíral další zkušenosti ve vinařství Galant Mikulov. Des je u Volaříků i u sebe doma v Březí. Bylo zřejmé, že nejlépe se cítí ve vinicích. Pár technických dat: integrovaná produkce, spon 2,2×0,8, cca 5000 keřů na hektar, průměrný výnos 2 kg z keře (v roce 2014 však podstatně nižší). Postřiků co nejméně, ale “když je třeba, nenecháme přeci celou úrodu zničit”…Ruční sběr, některé hrozny macerují i celé, nakvášení čistou kulturou kvasinek. Bílá a růžová v nerezových tancích, některá jsou delší dobu míchána na kvasničních kalech. Jsme na Mikulovsku, a tak převažují bílé odrůdy, samozřejmě Ryzlink vlašský v čele, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Chardonnay. Vinařství má dvě skvělé polohy: Ořechová hora je jižní expozice, nadmořská výška kolem 260 m.n.m. Půda jílovitá, místy sprašovitá s vápencovým podložím a obsahem pro révu dostupného vápníku kolem 10 %. Obzvláště Ryzlink vlašský poskytuje výjimečná vína, která se ve vyšší zralosti hroznů vyznačují: ve vůni vlašský ořech v různých zralostech, suché listí ořešáku, rozinky, minerálnost a ovocitost. V chuti pak mohutností, medovostí, ovocitostí, slaností. Tyto vlastnosti a jim podobné můžeme najít i v jiných vínech. Vynikající poloha na burgundské odrůdy, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Pálavu. Liščí vrch je na mírném svahu s jižní expozicí se sklonem 12 %. Půda je velmi rozmanitá od černozemě až po jíly s vyšším obsahem vápníku, taktéž kolem 10%, nadmořská výška je kolem 220 m.n.m. Obzvláště se tu daří Ryzlinku vlašskému, Ryzlinku rýnskému, Rulanskému bílému, nebo Veltlínskému zelenému. Vína se pak vyznačují ve vůni kořenitostí, mandlovostí, ovocitostí a minerálností. V chuti pak hutností, specifickou těžkostí a kořenitou mandlovostí až se slanou dochutí. Co nám Jindřich Kadrnka představil? Ryzlink vlašský 2014 kabinet, Březí, Ořechová hora Ve vůni se mísí tóny jablek, zelených ořechů a směsi koření. V chuti zaujme výraznou kořenitostí a krémovitostí s podtóny ořechů. Plné, minerální víno s kořenitou a mandlovou dochutí. Ztráta hroznů 40%, 60% botritidy, víno bylo po dokvašení mícháno 5 měsíců na jemných kalech. Cukernatost hroznů při sběru 19,8 °ČNM, extrakt 24,5 g/l, 0,9 g/l zbytkový cukr, 7,0 g/l kyselin, alk. 11,5 % obj.

Ryzlink vlašský 2013 pozdní sběr, Březí, Liščí hora
Ve vůni krásně ovocný, minerální, jemně bylinkový s medovostí. V chuti je ovocný až rozinkovo- medový, s výrazně slanou dochutí. Hrozny byly z 80 % napadeny botrytis cinerea a víno bylo mícháno 3 měsíce na jemných kalech. Cukernatost hroznů při sběru 23,6 °ČNM, 5,1 g/l zbytkový cukr, 8,3 g/l kyselin, alk. 12,5 % obj.

Chardonnay 2014 pozdní sběr, Březí, Liščí vrch 70% botritida, E 31,5 ČNM 23,8 aspoň 6 měsíců na lahvi, ananas, med C 6,5 K 9,0 Ve vůni převládají, díky vyššímu napadení botrytis cinerea (70 %), medové tóny, přezrálý ananas, banány a mango. Chuť je velmi dlouhá, bohatě ovocná, výrazně hustá a minerální. Cukernatost hroznů při sběru 23,8 °ČNM,extrakt 31,5 g/l, 6,9 g/l zbytkový cukr, 9,0 g/l kyselin, alk. 13,0 % obj.

Cuvée Marcela 2014 pozdní sběr, Březí, Ořechová hora Ve vůni i v chuti je výrazně medové a chlebnaté po Chardonnay a Rulandském bílém, které byly z 80 % napadeny botrytis cinerea. Dále má pak svěží, šťavnatý a ovocný nádech po Ryzlinku vlašském a celé to uzavře mohutný dojem z Pálavy, která byla ve výběru z bobulí. 6,9 g/l zbytkový cukr, 8,8 g/l kyselin, alk. 13 % obj.

Ryzlink rýnský 2014 výběr z hroznů, Březí, Liščí vrch, polosuché Ve vůni zavoní kvetoucí lípa a akát, pak dominují přezrálé broskve a meruňky s medovým závěrem. Chuť je velmi plná, dlouhá a šťavnatá s výrazně meruňkovou dochutí. Cukernatost hroznů při sběru 24,4 °ČNM, 12,7 g/l zbytkový cukr, 8,8 g/l kyselin, alk. 13,0 % obj. Dvě perličky na závěr: Filip Mlýnek naši vinotéku přejmenoval v degustačním listě na Kocůra a na dotaz z pléna: Kolik to má kyselin? odpověděl po mlýnkovsku: Je to suché jak sviňa. Vína se líbila, speak obou pánů se líbil, objednávky jen pršely, vína si u nás můžete koupit.

Další novinky naleznete zde »